2015. július 14., kedd

Négy ország fiataljai „Egy égbolt alatt”

Magyar fiatalok Plymouth-ban

Négy ország fiataljai „Egy égbolt alatt”

2015. július 10. 20:03 Venter Marianna (marianna.venter@mediaworks.hu)
Az Európai Unió Erasmus Plus ifjúsági csereprogramjában a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány részéről öten, a Misina Természet és Állatvédő Egyesülettől egy fiatal utazhatott az angliai Plymouth-ba.
Az „Egy égbolt alatt” elnevezésű állatvédelmi témájú projekt házigazdája az Amber Initiatives (Plymouth, Egyesült Királyság) szervezet volt, magyar partnere pedig a Nyitottság a Világra Alapítvány. Mint azt Fiáth Szilviától a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnökétől, a magyar résztvevők vezetőjétől megtudtuk, a projekt keretében a résztvevők angol nyelven hallgattak és tartottak előadásokat az alábbi témákban: az állatvédelem jogi szabályozása, a felelős állattartás, a kedvencek ivartalanításának és egyedi megjelölésének jelentősége, az állatkínzások megelőzése, az állatok társadalmi szerepének fontossága (például kedvencek, segítő és munkát végző állatok), a civil szervezetek állatvédelmi munkája, az állatvédelem területén végzett önkéntes munka, valamint az Egyesült Királyság és a résztvevő szervezetek kultúrája.
A munka szigorú időbeosztás szerint zajlott, délelőtt és délután is előadások voltak. A programot az országok kulturális és kulináris bemutatkozó estjei és városnéző programok színesítették. A szervezők bemutatták Plymouth város százéves múlttal rendelkező állatvédelmi szervezetének állatmenhelyét is, ahol átlagosan harminc kutyáról, száz cicáról és más állatokról gondoskodnak (nyulak, tengeri malacok, vadászgörények, kecskék, juhok, lovak, sertések). A projekt teljes mértékben fedezte a résztvevők utazási költségét, szállását, étkezését és programját. Az ifjúsági csereprogramra négy országból – Magyarországról, Romániából, Litvániából és Görögországból – érkeztek a fiatalok. A házigazdákkal együtt 30 fős nemzetközi csapat dolgozott együtt kilenc napon keresztül délelőtt 10 és délután 7 óra között.
Természetesen jutott idő arra is, hogy a résztvevők megismerjék a csodálatos tengerparti város, Plymouth nevezetességeit. A nemzetközi projekt legfőbb céljai a következők voltak: a fiatalok bevonása az állatvédelmi önkéntes munkába, az angol nyelvtudás gyakorlása és fejlesztése, az angol kultúra megismerése és a partnerországok kultúrájának megismerése. A látogatás alatt minden magyar résztvevő sokat tanult az állatvédelemről, a másik négy nemzet kultúrájáról, valamint folyamatosan csiszolhatták angol nyelvtudásukat. Nagy sikert aratott a magyar fiatalok konyhai teljesítménye is: összesen százhúsz gombócot (szilvás, lekváros, nutellás) készítettek a magyar est keretében, melyet a harminc fős társaság nagy örömmel, igen rövid idő alatt elfogyasztott.
Plymouth
Az utazás Plymouthba, mely mintegy ötszáz kilométerre található Londontól, közel 12 órát vesz igénybe. Plymouth, Nagy-Britannia "Óceán városa" egy gyöngyszem. A városban mintegy négyszázezren laknak. A várost két folyó, a La Manche csatorna és több sziget veszi körül. A környéken elragadó falvak és természeti környezet várja a látogatókat. A küldöttség tagjai mindannyian visszavágynak Plymouth csodálatos városába. A programból természetesen nem maradhatott ki a főváros sem, igaz, csak néhány órányi idő volt rá, de a fiatalok megismerkedhettek London fő nevezetességeivel.
Résztvevők
A program házigazdája az Amber Initiatives (Plymouth, UK) volt. A magyar partnerszervezet a Nyitottság a Világra Alapítvány (Pécs). A résztvevő magyar szervezetek: Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány (Szekszárd) és Misina Természet- és Állatvédő Egyesület (Pécs). A magyar csapat vezetője Fiáth Szilvia volt, tagjai:  Tumpek Alexa (24), Kácsor Alexandra (24), Farkas Noémi (19), Steiner Flóra (18) és Vesztergombi Ádám (16) voltak, akik mindannyian rendszeres, önkéntes állatvédelmi munkát végeznek szabadidejükben.

 

Nincsenek megjegyzések: